Stroganoff löytyy monien Slaavilaisten ravintoloiden
listoilta. Erittäin usein ne on nimetty jonkin 1800 – luvulla Venäjää
hallinneen suurmiehen mukaan. Näin on erityisesti Venäjällä ja Baltiassa.
Vastaavien nimien käyttö Suomessa tuntuisi oudolta. Minä käytin omassa
versiossani naudan sijasta hevosen paistia, joten olkoon ruoka sitten
Ravikuninkaallinen Stroganoff. Hevosenliha oli kotimaista, mutta tuskin
kaviourilla kovin menestynyttä. Hevoset ovat kuitenkin usein ainakin jotain
sukua suurkilpailujen voittajille, joten nimi voi olla jopa lähellä totuutta,
tai sitten ei.
Idea syntyi, kun löysin Heinolan maatilatorilta myynnistä
hyvän näköistä ja ihan edullista hevosen paahtopaistia. Nuukana miehenä ostin
lihaa kuitenkin niin pienen palan, että siitä olisi paistamisen jälkeen ollut
hankala leikata siivuja Cavallo Tonnatoon, joten ruokalistalle nousi
Stroganoff.
Pitkään padassa haudutetut ruoat ovat kiitollisia valmistaa.
Aika tasoittaa kokin pienet virheet ja lopputulos on usein hyvä. Nyt liha oli pitkään
pöydällä lämpenemässä ennen leikkaamista. Pinta paloille otettiin runsaassa
voissa kovalla lämmöllä, jonka jälkeen lisäsin sipulit ja vehnäjauhot. Tämän
jälkeen pataan meni perinteisiä, tavallisia mausteita (mustapippuri,
paprikajauhe ja suola). Lisäksi hillosipuleita, pikkupurkki tomaattipyreetä ja
vettä, sekä hieman yli tunniksi hautumaan. Vähempikin olisi voinut riittää,
mutta päätin käydä kaupungilla tässä välissä.
Perunat kiehumaan ja niiden lähes kypsyttyä Stroganoffin
joukkoon pari pikkupurkkia smetanaa jakolme ruokalusikallista kurkkusalaattia.
Minun mielestä tämä oli parempaa, kuin ravintoloiden
tarjoamat naudanpaistista tehdyt vertailuannokset. Hevosenliha on edelleen
aliarvostettu ruoka, vaikka jopa hevosurheilun kattojärjestö Hippos taannoin
kampanjoi teemalla syökää hevosta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti