Parasta saksalaisessa ruoassa on bratwurstit ja bretselit.
Molemmat sopivat hyvin lokakuiseen Oktoberfest teemaan. Nykyään Oktoberfest
tunnetaan olutjuhlana, mutta alun perin juhlassa ei saanut alkoholia edes
nauttia. Kansanjuhlalla ja oluella on kuitenkin vahva yhteys. Esimerkiksi Saku
olut aloitti menestyskulkunsa aikanaan Tallinnan maatalousnäyttelystä.
Bretselit hain laiskuuttani Lidlin paistotiskiltä.
Bratwurtit K –Supermarketin uutuusosastolta. Hapankaalia en hakenut mistään. Se
olisi kyllä perinteisesti kuulunut oheen, mutta ainakin lasten lautasille
asteltuna se olisi myös jäänyt sinne. Colechaw –salaatissa on kaalia paljon
maistuvammassa muodossa, joten sitä lisäkkeeksi.
Makkaran laitoin pannulle kovin odotuksin, sillä Kivikylän
tuotteisiin on harvoin joutunut pettymään. Tällä kertaa pieni pettymys oli
paistosuositus. Mielestäni ehdotettu 7 – 10 minuuttia miedolla lämmöllä ei
riitä, vaan toteutunut paistoaika oli noin vartin mittainen. Ehkä makkarat olisivat
kypsyneet jo aiemminkin, mutta ainakin ne kestivät minun pitkän kaavan mukaisen
lämmittämisen. Maku oli positiivinen yllätys. Porin torigrillin 80 – luvun bratwursteja
ei voita mikään, mutta tämän vuosituhannen eliittiä nämä olivat. Niin ja sen
torigrillin paikalla palvelee nykyään Hesburger.
Currykastikkeita on valmiina myynnissä, mutta ne eivät ole
minua miellyttäneet. Siksi ratkaisuna oli maustaa valmismajoneesi itse teemaan
sopivaksi. Eli valmiiseen perusmajoneesiin kurkumaa, mustapippuria ja chiliä,
sekä koemaistamisen jälkeen vielä hieman chiliä lisää. Saksalaisempaa makua saa etsiä. Rakenne oli perintestä saksalaista currykastiketta kompaktimpaa, mutta se vaan helpotti ateriointia.
Sen verran olut kuuluu perheillalliselle tässä teemassa,
että kaivoin jääkaapin perukoilta viime kesän
saksalaisvieraiden tuliaisen,
olutketsupin. Lisäksi pilkoin lautaselle makua antamaan punasipulia, jonka
annoin marinoitua puolisen tuntia punaviinietikassa. Pehmensi makua sopivasti. Jos tarkkaan katsoo ensimmäistä kuvaa, niin lautasella on myös knöödeli, joka lienee suomennettuna perunamyky. Jonkinlainen perunaraasteen ja erikeepperin sekoitus, jollaisen teeman innoittamana ostin toisena vuonna peräkkäin, kun arvelin että olisin saattanut itse aiheuttaa edellisellä kerralla maun ja koostumuksen epäonnistumisen, mutta kahta kertaa peräkkäin ei voi perunan keittämisessä epäonnistua. Tuote vaan on huono.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti