torstai 11. elokuuta 2016

Savuhaukea Kyrösjärvestä




Puolisoni toi minut ja kymmenvuotiaan mökille kolmeksi vuorokaudeksi. Estelyistäni huolimatta marketista ostettiin purkkiruokaa ja puolivalmisteita puolen rykmentin viikon tarpeisiin. Suomalainen mies pärjää kyllä mökkiolosuhteissa makkaralla, itse kalastetulla kalalla ja tarvittaessa marjoilla ja sienillä. Sienimaastoja en mökkiseudulta kovin hyvin tunne, mutta mustikkaa ja vadelmaa täältä olisi helppo kerätä.


Ensimmäisen illan puolentoista tunnin uistelun saalis oli pari noin 800 gramman haukea ja yksi irti päästetty pikkuahven. Hauet olivat hieman liian pieniä amatöörin fileoitavaksi, mutta juuri sopivia savustuspönttöön. Eli veneen rantautumisen jälkeen suolistus ja huolellinen pesu ja vatsa yöksi täyteen merisuolaa. Lounasaikaan kaavin ylimääräisen suolan pois ja laitoin 35 minuutiksi pönttöön. Liekki grillissä oli iso, mutta grillin ollessa korkea ja puille suunniteltu, niin pönttöön tuli juuri sopiva ja tasainen lämpö. Väriä ja savunmakua otettiin neljällä sokeripalalla ja kahdella lapsenkourallisella leppälastua.



Haukea ei siis tarvinnut edes suomustaa. Nahka irtosi kevyesti vetämällä. Liha oli oikein maukasta ja molempien lautaset oli aterioinnin jälkeen tässä kunnossa.


Illalla uusi tunnin uistelu, jonka saaliista saisi kömpelömmälläkin puukon käytöllä fileet. Puntaria ei ollut mukana, mutta netin taulukoiden mukaan tuollainen 65 senttinen hauki lienee noin parikiloinen.


Kalastuksen hienouksista en tiedä mitään, mutta jos tässä järvessä kalastusta haluaa harjoittaa, niin suosittelen oheista uistinta, johon tarttuu niin kymmensenttinen ahven, kuin reilu ruokahauki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti