tiistai 22. marraskuuta 2016

Porsaankyljyksiä mantelimaidossa

Porsaankyljykset kuuluivat 80 - luvun alun lapsuuteni hyviin arkiruokiin. Porsaan lihan käyttö ei ole tuon ajan jälkeen ainakaan vähentynyt, mutta kyljyksiä ei juuri näy lounasravintoloiden listoilla, eikä kaikkien markettien lihahyllyilläkään.

Uskon kuitenkin, että porsaan rakenteessa ei ole tapahtunut muuta muutosta, kuin rasvaprosentin hillitty madaltuminen. Liha ilmeisesti leikataan, tai jaellaan eri tavoin.

Porsaan kyljys on minun mielestäni mainio ruoka. Se sopii grilliin, pannulle, tai uuniin. Tänään piti kokata lounas yhdelle. Valintani oli valmistaa perunat lohkottuna uunissa ja kyljykset pannulla, jolloin molempien maut pääsevät parhaiten esiin.


Tammisen teurastamon kyljykset löytyivät paikallisen S - Marketin tarjoushyllystä. Suosiota ei kohtuullisesta, alle kympin kilohinnasta huolimatta ollut tuotteelle siunaantunut. Punaisen tarran liimauksen jälkeen hinta oli 6,xx kiloa kohden.

Pidin kyljyksiä pitkään lämpimässä ennen paistamista. Sen jälkeen nuijin ne kevyesti ja tein veitsellä muutaman viillon rasvaan, jotta kyljys ei paistaessa käperry. Tämän olisi voinut tehdä nätimmin, jos ruokailijoina olisi ollut vieraita. Minulle kelpaa laittamani ruoka hieman karumpanakin.

Paisto runsaassa, mutta ei ylettömässä määrässä luomuvoita muutaman minuutin puoleltaan. Sen jälkeen kastikkeessa hautumaan. Kastike olisi luontevinta tehdä kermasta, jonka tietenkin unohdin ostaa. Maitopurkin parasta ennen päiväys ei jättänyt edes koemaistamisoptiota, joten liemi oli valmistettava mantelimaidosta ja siihen lisätystä vedestä. Koska mantelimaito on hoikka aine kuohukerman rinnalla, niin voita voisi ehkä kompensoivasti lisätä. En kuitenkaan tehnyt niin, sillä paistorasva ja lihoista irronnut neste oli pannussa jäljellä. Mausteeksi soijaöljyä, huhmareessa murskattuja viherpippureita, suolaa, lihaliemikuutio ja ripaus suolaa. Suurustus tummalla maissitärkkelyksellä.

Haudutusaikaa oli noin 15 minuuttia, koska tuolloin perunat oli paistuneet. Pidemmän haudutuksen kyljykset kestävät, mutta tämäkin riitti. Liha oli mureaa, muttei liian lötköä.


Lautasmallista puuttuu salaatti. Totta, mutta söin asetelman ulkopuolella kirsikkatomaatteja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti