keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Epäonnistunut Tyrni - porsaspasta

Tyrni ei ole enää pelkkä herrojen herkku. Lähikaupan pakastealtaasta löytyi tyrnimarjoja 200 gramman pusseissa parin euron hintaan, eli superfoodiksi tituleeratun marjan kilohinta oli kympin.

Tarkoitukseni oli valmistaa lounaaksi possupastaa. Nyt päätin maustaa sen kipakoilla tyrneillä. Lopputulos oli hyvännäköinen, mutta ainesosien yhteensovittaminen ei heti kerralla onnistunut

Otin tyrnejä pussista punnitsematta, mutta arviolta noin 30 grammaa. Lihaa pastaan tuli 300 grammaa ja kuohukermaa 2 desiä. En murskannut marjoja ennen kastikkeeseen laittoa, mutta survoin ne pääosin siellä, koska muutoin marjoista olisi tullut liian kirpeitä sattumia.



Possujen ruskistamisessa, eikä juustolla suurustamisessa ollut mitään ihmeellistä. Mausteeksi laitoin hieman valkosipulisuolaa, valkopippuria ja suolaa, eikä muuta.



Mikä siis meni pieleen? Totaalisesti ei mikään. Nälkääni jopa santsasin. En kuitenkaan usko, että laajempi raati olisi tätä ruokaa erityisesti kehunut. Tyrnejä oli liikaa. 5% lihan määrästä riittää varmuudella antamaan tarpeeksi makua. Lisäksi kirpeä tyrni voisi toimia paremmin, mikäli kastike olisi ollut vesipohjainen ja joukossa olisi ollut jokin muu vahva maku, esimerkiksi chili ja ehdottomasti jokin kompensoiva tekijä, kuten hunaja. Tätä kokeilen seuraavalla kerralla, kun tyrnipussin pakasteesta ruoanlaittoa varten otan. Silloin olen kohtuullisen varma onnistumisesta. Pöytään toki kannattaa varata jugurttia / smetanaa tasoittamaan koko makukokonaisuutta.

Siis kiva että kokeilin, ensi kerralla ehkä onnistun..


2 kommenttia:

  1. Voisin kuvitella, että kermapohjaiseen reseptiin sopisi paremmin tyrnirouhe? Ite käytän sitä aamupuurossa, mutta täytyy kokeilla muussakin ruuanlaitossakin mukana.(:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kommentista. Rouhe on varmasti helpompi käyttää. En näe kuitenkaan onnistumisen estettä pakaste, tai tuoreilla marjoillakaan. Määrän arviointi meni nyt pieleen. Ensi kokeilun jälkeen luulen, että tyrniä voisi käyttää mausteena siinä missä sitruunaa. Olisi enemmän lähiruokaa.

      Poista