maanantai 5. joulukuuta 2016

Raclette illallinen

Raclette -teemainen illallinen on mukava tapa viettää iltaa porukalla. Syömään mahtuu yhden Raclette grillin ympärille pöydällinen nälkäisiä. Ruokaa valmistuu pikkuhiljaa. Ilallisesta muodostuu sopivan sosiaalinen tapahtuma, jossa oman annoksen eteen pääsee jokainen vielä sopivasti puuhaamaan.



Raclette on Sveitsiläinen ruoka, jonka nimi tulee Ranskankielen kaapia verbistä. Alunperin rasvaista Raclette juustoa lämmitettiin avotulella erillisissä astioissa, joista se kaavittiin leivän, tai muun lisäkkeen päälle.

Raclettea varten on ihan omaa nimeä kantavia juustoja. Ne ovat erityisen rasvaisia ja hyvän makuisia. Ihan pienen marketin valikoimasta niitä ei löydy. Meillä oli tämän juuston lisäksi käytössä tavallista, rasvaista kermajuustoa ja Valion Luostari - juustoa. Kaikki juustot käyttäytyivät grillissä toivotusti ja maistuivat hyvältä. Maku korreloi hyvin suoraan rasvaprosentin kanssa. Oikeasti rasvaisen juuston löytäminen oli kaupasta hankalaa. Low-fat tuotteet valtaavat alaa ja lähes kaikista suosituista juustoista löytyi vähärasvaisempi vaihtoehto, mutta yhdestäkään ei korkearasvaisempaa. Tässä kuluttajakäyttäytyminen menee kyllä väärään suuntaan. Juustoissa kuuluu olla rasvaa. Jos on laihdutuskuurilla voi juustoa syödä vähemmän, tai jättää kokonaan väliin.


Raclette grillit ovat nykyään helppokäyttöisiä ja teflonpinnoitteen myötä myös käteviä huoltaa. Meillä oli vieraileva emäntä organisoimassa ateriointia, joten helppoudesta sai ehkä virheellisen kuvan. Grillattavien lisäkkeiden esivalmisteluun oli varmaan mennyt tunti, jos toinenkin. Paahtopaisti oli pitänyt uunikypsentää, pekoniin käärityt katkaravut marinoida, kuten myös kasvikset.

Kanat olivat ihan valmismarinadisista pihveistä suikaloituja, joten kaikessa ei tarvitse hifistellä. Lisäkkeiksi kävisi todennäköisesti myös kalat, tai vaikka maustemakkarat. Minun kokemuksen mukaan useissa ohjeissa mainitut perunat, tai patongit kannattaa jättää kuitenkin pois. Rasvaisen ruoan kylkeen ei enää ämpärillistä hiilihydraatteja tarvita. Herkullisuus ja tunnelma puolestaan ohjaavat syömään pikemminkin liikaa, kuin liian vähän.




Pöydän ääressä oli kolme nelikymppistä ja 4 lasta 8 - 14 ikävuoden välistä. Jokainen viihtyi pitkään ruokahuoneessa ja nautti kokonaisuudesta. Eli Raclette sopii niin aikuisten, kuin lapsiperheiden päivälliseksi. Tosin pienten lasten ja itsenikaltaisten aikuisten kanssa pöytäliinat voisi korvata helposti puhdistettavilla tableteilla, sillä ihan kliinisen siistiä Racleten nautiskelu ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti