torstai 1. joulukuuta 2016

Kiinalaisen keittiön ja Suomalaisen tyrnin liitto

Lähiruoka ja kaukomaailman keittiöt ovat usein haastavia yhteen liitettäväksi. Ei kuitenkaan mahdottomia. Jos molempia arvostaa, niin keittiössä ajautuu kokeellisuuteen. Tänään lounasruoka valmistui vartissa ja maistui omaan ja puolison suuhun mieluisalta. Päädyn poikkeuksellisesti jopa reseptintapaisen kirjoittamiseen, vaikka se puoliparodisen blogini ideologiaa vastaan onkin. Poikkeus vahvistakoon säännön. Lisäksi kirjoitan kryptisesti, joten suora soveltaminen on niin hankalaa, että omalle luovuudelle jää ainakin tarvittaessa tilaa.

Jääkaapissa oli kolme valmista porsaan ulkofileleikettä, josta pienellä laskennolla sai lihan määräksi 240g. Lihanuijalla leikkeistä sai nätin ja helposti käsiteltävän näköisiä.


Liha ruskistettiin yhden reilunkokoisen sipulin ja lampaanlihakuution kanssa pienessä määrässä oliiviöljyä. Samalla pataan meni reiluhkosti paprikajautetta ja kurkumaa.



Heti, kun liha oli värjäytynyt lisäsin ruokalusikallisen soijaöljyä ja saman verran sesam - öljyä. Tämän jälkeen pannulle sai kaadettua noin 80 grammaa papuja, 8 kpl tyrnimarjoja murskattuna ja puolipussia hernemaissipaprika sekoitusta. Viimeisin olisi kannattanut korvata millä tahansa muulla kasviskunnan tuotteella, mutta tätä nyt pakastimessa oli...

Pakasteiden sulamisen kanssa samaan aikaan lisäsin 4 bird eye chiliä, ruokalusikallisen riisiviinietikkaa, reilun lorauksen hunajaa, ripauksen valkopippuria ja pari riviä maustamattomia nuudeleita, sekä 2,5 desiä vettä ja vaaleaa maissijauhoa.

Muutaman minuutin hautumisen jälkeen nuudelit olivat pehmenneet. Tämän jälkeen unohtunut suola, sekä turhaksi osoittautunut ripaus chilijauhetta. Turha siksi, että chilin maku ehkä ylikorostui kun ruoka oli liedellä 10 minuuttia valmistumisen jälkeen odottamassa puolisoa ruokapöytään.

En pidä resepteistä. Haluan kokata joka kerta tunteella ja ajatuksella ilman kontrolloivia ohjeita. Kuitenkin, luulen, että tähän tekstiin palaan ainakin vilkaisun verran, kun seuraavan kerran pitää tehdä jotakin tämän tyylilajin ruokaa. Kirpeää, makeaa ja tulista yhdistellessä sopivien suhteiden arvioinnin epäonnistuessa ruokailukokemus menee helposti pieleen. Tässä annoksessa suhteet kahden hengen gallupin mukaan oikeassa suuruusluokassa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti