keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Kanta-Hämäläinen gulassi

Oletteko koskaan nauttineet Kanta-Hämäläisen pitopöydän antimista? En minäkään. Kyseessä on lähinnä joulupöytä ilman kinkkua ja lipeäkalaa. Pitopöydän sisältö on muodostunut niistä raaka-aineista, joita täällä on kohtuullisella menestysellä viljelty. Niitä suolsi ulos myös meidän ruokaosuuskunta, ROK, joten niille oli keksittävä käyttöä.

                                               
Kastikkeet tehdään Suomessa yleensä edullisimmistä lihapaloista kustannuksista säästäen. Järkevää, mutta nykyisellä tukipolitiikalla ainakin kaikki porsaankappaleet ovat käytännössä samanhintaisia. Tähän kun lisää sen, että lähimarketissa sisäfile oli 30% tarjouksessa, niin pataan meni parasta osaa possusta, edullisimman lihan kilohinnalla.

Sika on läpirasvainen eläin, joten myös ulkoisesti rasvaton liha toimii patalihana. Paloittelun ja pintojen kiini paistamisen jälkeen pataan meni kantahämäläisyys, eli pilkottuja nauriita, lanttua ja palsternakkaa, sekä punasipulia. Tavallinen sipuli olisi toiminut paremmin, mutta kaapissa oli vajausta.

Mausteina oli Ranskasta haettuja kuivattuja laakerinlehtiä, viiden pippurin sekoitusta, paprikajauhetta, valkosipulisuolaa ja lihaliemikuutio. Valmistus kesti uunissa miedolla lämmöllä puolitoista tuntia ja lisäaika olisi ollut pelkkää bonusta, mutta hyvää tämä oli näinkin



aaaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti