sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Omppu Tontun luomukaritsaa

Omppu Tonttu on pieni eettinen luomuyhteisö Orimattilassa. Heidän mottonaan on: "Älä syö ketään, ketä et tunne". Lampaan osalta lähes noudatan tätä pohjimmiltaan erittäin syvää viisautta. Nimeä minun lampaastani en tiedä, mutta näin lampaan, jonka puolikkaan lihat heiltä tilasin. Markettien jauhelihahyllyt ja tehotuotetut broilerit vievät nuorten käsitykset melko kauas inhimillisestä eläimenpidosta, ellei joitakin ajattelua ohjaavia korjausliikkeitä pääse antamaan.



Syön kyllä juuri sitä ruokaa, mitä lautasellani on, mutta käyn myös perheen junioreiden kanssa keskusteluja. Esimerkiksi kanaloiden eroista, hevosenlihan syömisestä vaikutuksesta hevosen elämän kunniakkaaseen päättämiseen, tai tuotetun lihan ja riistan eroista.

Nyt kyseessä oli koti-illallinen puolisoni kanssa. Alkuun etanoita, kuten usein tapanamme on. Niiden maustamiseen voita, valkosipulia, homejuustoa ja goudaa.





Lammas otettiin pakastimesta ajoissa sulamaan. Lampaan paistit ovat joskus haastavia valmistaa. T - luupihvit puolestaan helppoja. Kuumalla pannulla pari minuuttia puoleltaan. Lihan maku on miellyttävä ja vahva, joten ihan perusmausteet, suola ja mustapippuri riittävät.



Pihveille ei ollut erillistä kastiketta. Lisäkkeenä oli lohkoperunoita Annabellestä, sekä pitkään uunissa haudutettua punajuurta, jolle oli kastikkeena kermaviili, jossa valkosipulijauhetta, sinihomejuuston paloja ja valmista Siipiveikkojen Hot Wings kastiketta.



Hyvää!

Ja kaulimen kanssa käskettiin kertomaan, että keittiöpäällikkönä ruoan valmistuksessa hääri puolisoni.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti