maanantai 30. tammikuuta 2017

Sunnuntaipäivällisen hiilijalanjälki

Muista ostaa salaattia, kehotti puolisoni kauppaa lähtiessä. En ostanut. Lehtikaali, joka ei edes maistu muulle kuin kitkerälle oli kilohinnaltaan kotimaisen naudan ulkofilettä kalliimpaa. Samankaltaista osoitti haparoiva empiirinen tutkimukseni halpuutetun S – ryhmän salaattiosastolla.

Jos ainakin meidän omalla pihalla rikkaruohon lailla kesäisin rehottavat salaatit maksavat noita summia, niin sille täytyy olla jokin selitys. Joko ne valmistetaan kokonaan keinovalolla salaattitehtaissa, tai sitten niitä kuljetetaan kalliilla pikarahdilla maapallon toiselta puolelta tähän aikaan vuodesta. Innostuin selvittämään asiaa. Google on siitä kiva kaveri, että sieltä löytää heti juuri sen totuuden, jonka haluat.

2015 jenkeissä oli tehty väitöstutkimus, jonka mukaan kasvisruoka jättää paljon suuremman hiilijalanjäljen, kuin sianliha. Toinen, vihreämpi sivusto vakuuttaa ilman viittauksia kasvisruoan olevan ilmastollisesti parempi vaihtoehto, mutta toki kotimaista lihaa voi kohtuudella syödä, sillä karjan lantaa tarvitaan viljelyyn. Kaikkein hurjin lihansyönnin vastainen otsikointi löytyi wwf:n syö vähemmän lihaa sivustolta: Orankien elintila hupenee! Tämän jälkeen oli juttua palmuöljyn epäeettisestä tuottamisesta ilman mitään syy-yhteyttä lihanjalostamiseen – edes ulkomaiseen. Kotimaisen lihan syömisen yhteydessä en myöskään osaa olla huolissani orankien elintilaongelmista.

Mutta onneksi on martat! Martta – sivusto on onneksi kanssani samaa mieltä ilman tutkimuksen puolueellisuuksia, tai perättömyyksiä. Ensimmäinen otsikko oli: syökää sesonkiruokaa.

Siis jätin kitkerät salaatit ilman katkeruutta kauppaan ja ostin juureksia. Tuli hyvä lisäke. Muuten meidän perhe söi kotimaista perunaa, jonka hiilijalanjälki on yksi kaikkein pienimmistä. Sekä kotimaista lihaa ja kotimaisesta viljasta tehtyä ruskeaa kastiketta.

Voi olla, että kolmensadan vuoden kuluttua kaikki joutuvat syömään levää, joka lienee teoriassa yksinkertaisin ratkaisu globaalin nälänhädän poistamiseen. Epäilen sushi – boomin olevan salajuoni tämän lobbaamisessa. Todennäköisesti saastutan valmistamallani ruoalla elimistöni ennen tätä ja kuolen pois. Onnellisena ja kylläisenä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti